Logga in
Om fjärrvärme

Idén med fjärrvärme

Fjärrvärme tar till vara resurser som annars går till spillo. Den enes spill blir den andres värme.

Läs mer

Miljö/Klimat/Miljövärden

Fjärrvärme och miljö

Om fjärrvärmens miljövärden och om effektiva och miljöanpassade energilösningar

Läs mer

Fjärrsyn

Ny kunskap från Fjärrsyn

Resultat och kunskap från forskning om fjärrvärmens roll i ett hållbart samhälle.

Läs mer

Prisdialogen

Prisdialogen

Dialog för en fungerande värmemarknad, mellan kunder och fjärrvärmeföretag.

Läs mer

Målet för Kiruna - ett samhälle som helt värms av spillvärme

Publicerat 2014-08-19. 15:41 i 2014

Tekniska Verken i Kiruna har satt igång med förberedelser för att tillsammans med Kiruna kommun och LKAB bygga Kirunas nya klimatsmarta energisystem. När systemet är fullt utbyggt kommer spillvärme från LKAB att kunna tillgodose hela samhällets behov av fjärrvärme.

Större transportbilar ger minskade utsläpp och lägre kostnader

Publicerat 2014-08-18. 14:43 i 2014

Genom att använda lastbilar med större lastkapacitet kan vi använda befintlig infrastruktur smartare. Studier visar att bränsleförbrukningen minskar med cirka 10 25 procent per transporterat ton. Nu uppmanar Svensk Fjärrvärme och ett antal andra intressenter Näringsdepartementet att tillåta tyngre transporter.

24 miljoner kronor till forskning om fjärrvärme

Publicerat 2014-08-13. 15:30 i 2014

Forskningsprogrammet Fjärrsyn tar fram ny kunskap om fjärrvärmens roll i klimatarbetet och för ett hållbart samhälle. Programmet genomförs i samverkan mellan Energimyndigheten och Svensk Fjärrvärme. Fjärrsyn öppnar i dag en utlysning av forskningsmedel för energieffektivisering, avfall som energiresurs och behov av kyla bland annat.

Materialåtervinning och energiåtervinning går hand i hand

Publicerat 2014-08-12. 15:34 i 2014

Replik i Katrineholms Kuriren 140808: Läser med intresse Britt Sahleströms och Anders Wijkmans debattinlägg där de redovisar en enkät som Återvinningsindustrierna har ställt till politiker. Den visar att viljan att materialåtervinna är stor. Det är glädjande. Sverige ligger långt fram när det gäller återvinning men allt kan förstås bli bättre. Halvvägs genom läsningen blir jag dock överraskad - Sahleström och Wijkman verkar tro att det finns en motsättning mellan materialåtervinning och förbränning av avfall. Det är ju precis tvärtom, alla studier visar att materialåtervinning och energiåtervinning går hand i hand (ett exempel är rapporten Energiåtervinning har en viktig roll för ökad materialåtervinning, Avfall Sverige 2013).

Gräddan av världens fjärrvärmeforskare i Stockholm

Publicerat 2014-08-07. 09:08 i 2014

Den 7 - 9 september samlas världens främsta energiforskare i Stockholm, för en internationell forskningskonferens om fjärrvärme och fjärrkyla. Svensk Fjärrvärme och branschens forskningsprogram Fjärrsyn är värd för mötet som i år hålls för 14:e gången.

Ulrikas värmeblogg

2014-08-14

Anta utmaningen!

Värm vännerna med Fjärrvärmaren

Ditt sociala nätverk är som ett fjärrvärmenät. Med Fjärrvärmaren blir du värmeverket som producerar värme som dina Facebook- vänner behöver. Så testa Fjärrvärmaren för att skicka värmande hälsningar - kanske med fikainbjudan? Är ju trevligt att träffas IRL också! Till Fjärrvärmaren >>